Ghid practic pentru recunoaştere/eliberare diplomă de licenţă de la Universitatea Spiru Haret

1.Noţiuni
Care este nedreptatea?
Absolvenţilor Universităţii Spiru Haret, promoţiile 2008-2009, ai programelor ID şi FR neacreditate de ministrul Educaţiei la momentul respectiv, doamna Ecaterina Andronescu, nu li se recunoaşte examenul de licenţă. În condiţiile în care în care între aceşti studenţi şi studenţii programelor la zi nu există nici o diferenţă în ceea ce priveşte susţinerea examenului de licenţă este total discriminatorie nerecunoaşterea diplomelor obţinute.
Problema ivită îmbracă două forme, în sensul că există studenţi care au susţinut examenul de licenţă şi au obţinut o diplomă care să le ateste studiile, însă nu li se recunosc aceste diplome la locurile de muncă, nu li se permite continuarea studiilor şi o altă categorie de studenţi care au susţinut examenul de licenţă, au primit o adeverinţă de studii corespunzătoare, însă li se refuză eliberarea unei diplome definitive care să le recunoască calitatea de persoane licenţiate.

Cine sunt vinovaţii?
În toată această situaţie, principalii vinovaţi sunt Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, precum şi Universitatea Spiru Haret. Aceste instituţii sunt vinovate în egală măsură, având în vedere că ambele cunoşteau existenţa lipsei acreditărilor şi autorizărilor necesare şi nu au luat nicio măsură pentru remedierea problemelor create studenţilor. Am putea chiar să spunem că Ministerul este în primul rând vinovat pentru lipsa lui de diligenţă în rezolvarea situaţiei studenţilor, acesta sesizând numai existenţa problemei şi apoi devenind pasiv faţă de această problemă, deşi trebuia să ia măsuri pentru îndreptarea situaţiei şi nu să aştepte o soluţionare de la sine a problemei.
A spune în acest moment unui masterand care îşi continuă studiile de licenţă la o Universitate acreditată şi autorizată că nu i se recunoaşte Diploma de Licenţă pe baza căreia îşi continuă studiile este abuziv şi încalcă drepturile persoanei respective, fiind vorba de drepturi câştigate care nu mai pot fi anulate pentru că Ministerul a devenit dintr-o dată activ cu privire la neacreditarea şi neautorizarea Universitatilor.

Ce se poate face în această situaţie?
În această situaţie, absolvenţii cărora nu li se recunosc studiile au două opţiuni:
1.Să cheme în judecată Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru a-l obliga să recunoască Diplomele de licenţă eliberate sau să elibereze Diplomele aferente examenului de Licenţă.
2.Să cheme în judecată Universitatea Spiru Haret pentru a o obliga să-i despăgubească pe studenţi pentru banii cheltuiţi, timpul consumat, stresul prin care au trecut în ceea ce priveşte susţinerea examenelor, precum şi cel datorat nerecunoaşterii diplomelor şi ameninăţrii constante a locurilor de muncă pe care sunt încadraţi.
2.Legislaţia aplicabilă
Temeiul juridic al proceselor intentate împotriva Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Universităţii Spiru Haret se bazează pe textele legii 554/2004, pe legea învăţământului nr. 1/2011 dar şi pe Constituţia României, întrucât absolvenţilor USH le sunt încălcate drepturi fundamentale ce le sunt garantate prin Constituţie.
3.Etape/Metode
Etapa 1 – Procedura antejudiciară
Se depune o plângere prealabilă către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi către Facultatea Universităţii Spiru Haret ale cărui studii au fost absolvite.
Etapa 2- Procedura judiciară
După primirea răspunsului de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi de la facultate, sau după 30 de zile de când a fost depusă plângerea şi nu a fost soluţionată, se intentează acţiunea de chemare în judecată a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului dar şi a Universităţii Spiru Haret, urmând a se stabili termele de judecată.
Termenele de judecată sunt acordate aleatoriu de către calculatorul Registraturii Judecătoriei la care s-a depus acţiunea. Dacă termenul obţinut este foarte îndepărtat, se poate face o cerere de preschimbare termen pentru judecarea cât mai rapidă a cauzei. Întreaga procedură judiciară poate dura un an.
Etapa 3 – Obţinerea/recunoaşterea diplomei
După câştigarea procesului, cu hotărârea câştigată, se merge la Facultatea Universităţii Spiru Haret unde se face o cerere de punere în executare a sentinţei obţinute. Astfel, solicitantul va intra în posesia diplomei pentru care s-a judecat.
Acte necesare
În demararea procedurii, o serie de documente ar fi utile cauzei:
-Diplomă de Licenţă/Adeverinţă de Licenţă;
-Foaie matricolă (necesară numai în cazul recunoaşterii diplomei);
-Contract de studii;
-Chitanţe care atestă plata taxelor corespunzătoare anilor de studii;
-Cereri de eliberare a Diplomelor de Licenţă/de recunoaştere a Diplomelor de Licenţă;
-Eventuale răspunsuri din partea Universităţii;
-Confirmări de primire (necesare numai în cazul eliberării diplomei);
-Orice alte documente în legătură cu Universitatea Spiru Haret.

4.Concluzii
O situaţie inadmisibilă în orice altă ţară europeană a scos la iveală nepăsarea autorităţilor cu privire la haosul generat chiar de ele însăşi, în urma căruia mii de români care au de suferit prin pierderea creşterilor salariale sau chiar a locurilor de muncă. Doar absolvenţii USH ai promoţiilor 2008 şi 2009 ştiu la câte umilinţe au fost supuşi prin numeroasele telefoane date şi adrese inutile făcute la facultate. Numărul mare al proceselor aflate pe rol în toată ţara dar şi numărul mare al hotărârilor câştigate de absolvenţii USH doveşte că singura modalitate de a se face dreptate este prin intermediul instanţei.
Este dezolant că de trei ani de zile, situaţia a rămas neschimbată şi toţi miniştrii care au venit la guvernare au promis lucruri ce s-au dovedit a fi neadevarate. Însă zecile de mii de absolvenţi aflaţi în această situaţie nu sunt o categorie de populaţie de care Ministerul Educaţiei poate abuza după bunul plac, iar Justiţia nu a întârziat să facă dreptate şi în cazul acesta.
Este important ca absolvenţii Universităţii Spiru Haret (USH), care vor să li se recunoască studiile şi care nu au intentat deja acţiunea de chemare în judecată victimele Ministerului, care şi-a pus antetul pe diplome, dar şi ale Universităţii, care a organizat programele de studiu, să ştie că pot da în judecată atât Universitatea Spiru Haret, cât şi Ministerul Educaţiei. Numai pe această cale mai pot obţine eliberarea sau recunoaşterea diplomei de licenţă!
Avocat Marius Colţuc,
www.coltuc.ro
(P)

One Thought to “Ghid practic pentru recunoaştere/eliberare diplomă de licenţă de la Universitatea Spiru Haret”

  1. marian ivan

    cum sa castige acesti oameni pacaliti de aceste entitati cand painea si cutitul se afla in mana guvernului,sa fim seriosi cand ai majoritate in parlament ministrul de justitie alaturi cu stampila si semnatura ,doar un judecator realist isi poate permite opine separata asta daca uita de faraon,oricum casieria ush a fost destul de generoasa,ca altfel se stingea lampa cu gaz in ea.Oricum pana la pensie se pot judeca ca banii au fost papati !
    Ministerul a vegheat si bine !

Leave a Comment